Merhaba yazıma başlarken önce kendimden bahsetmem gerektiğini düşünüyorum ne de olsa yazdıklarımın kimin hayat hikayesinden geldiğini ve az çok neler yaşadığımı tahmin etmenizi istiyorum.
Ben 1972 model bir Endüstri Mühendisiyim fakülteyi meraklı ve alanı ile alakası olan olmayan şeyleri merak etmesinden dolayı 20 yılda bitirdim ..:) Hatta Eski Fakülte Dekan'ımla Af sınavlarında karşılaştığımda bana oğlum sen öğrencilikten emekli olursun artık bile demişti. Neyse Ailevi meseleler atılma serüvenim okul yıllarım canınızı sıkmayayım nihayetinde Fakülteyi bitirdim ama bu arada ki maceralar benim hayat yolunda epey pişirdi .Benim fakülteye giriş yıllarım O dönem 90 lı yıllar PC lerle tanışmamızın yılları GSM şebekelerinin çok pahalı olduğu için tutmaz!!! dendiği yıllardı PC lerde kayda değer pahalı idi vesselam (En temel toplama PC 1000 $ mertebelerinde filan )...
1990 da ilk PC me sahip olduğum yıldı 1 Megabeyt Ram 40 Megabyte Harddisk (Yanlış değil gerçekten MegaByte ,Gigabyte değil :))) ile zamanın en iyilerinden bir NCR 386SX-16 bilgisayardı. Bu bilgisayar ile mikrobun damarlarımda dolaşmaya başladığını hissettim (Ondan önce Commodore 64 ,Armstrad ve Basic serüvenim vardı ortaokul yıllarım onuda başka bir yazıda anlatırım) ,aslında şimdi ki Cep telefonlarına göre bile çok şey yapılamaz sanılan bu bilgisayarla gerçekten gelecekte ki hayatımı şekillendireceğimi çok ta tahmin edemezdim ,ama nede olsa Bilgisayar geleceğe hitabeden geleceği ilgilendiren bir objeydi (O zamanda geleceğin mesleğiydi bizim meslek ama o gelecek sanki hiç gelmemiş gibi ),bende onu çok sevmiştim bozulmasına virüs girmesine yeniden ayağa kaldırmaya DOS kurmaya ne çok alışmıştım ardında 96 yılında Linux ile tanışmamla PC ye bakışım değişecek ve herşey başka şekilde evrilecekti.
Tabii ofis işleri için mecburen "Microsoft Windows 3.0-3.1" i edinmemiz Excel ve Word öğrenmemiz yanına mouse da koymuşken muhteşem pencerelerle çalışmamız ne büyüleyiciydi ,bir de bunları 15-16 tane Floppy disket ile kurmak bambaşkaydı :). DVD lerle tanışmamız biraz zaman aldı tabii siz Y ve Z kuşağı onları kullanmayı unuttunuz bile, biz onlarla tanıştığımızda olay bitmiştir müthiş buluş filan diyorduk daha dün gibi. Düşünsene ya aklınız alıyor mu sizin mouse ile sürükle bırak yaptığınız bir eylemin sonucunu görmek için biz en az 5000 satır kod yazıyorduk..:) Bence bu jenerasyonun en büyük kaybı bir çok şeyin önlerine hazır gelmesidir (Hiç disketle işletim sistemi kurdunuz mu?) biz gerçekten emek vererek bişey (bilgi ve beceri) sahibi olduk ,açıkçası bu belkide bizim şansımızdır ,öyle ki ben evimde ufak tefek arıza ve tamir işleri için yardım istemeyeli epey zaman oldu .Vaktim olduğunda genelde kendi işlerimi kendim görmeye çalışırım ve şu anda elimizde öyle kaynaklar var ki internette her şeyle ilgili doğru veya yanlış bilgiler var mesele bunları iyi irdelemek ve doğrulara hızla ulaşmak ,yani tecrübe edilmiş şeyleri tekrar öğrenmek zorunda değiliz artık bu da bence Yeni neslin en büyük şansı bakınca bizim hata yaparak tekrar ederek bozarak kırarak öğrendiğimiz bilgileri hemde görsel resimli videolu anlatımla ve ücretsiz çok hızlı bir şekilde bulabiliyorlar. Bu kadar bilgiye bu kadar kolay ulaşmanın bedeli de işte şimdi ki zaman ve insanların süratli gelişimi oluyor ve beklentiler yükseliyor ,yani açıkçası iş bulmak ve geçinmek için kendinizi sürekli geliştirmek zorundasınız bundan hiçbir zaman hiçbir şey yeterli olmayacak ve hiçbir şey rutin olmayacak!!
Bu yazıyı yazmak ta ki asıl kastım yeni bir hikayeye başladığımı hissettiğim 2013 (41 yaş) yılında Çin seyahatlerimde canlı şahit olduğum taşımacılıkta ve şehir içi seyahatte (Bisiklet,Motosiklet ve 3 tekerlekli elektrikli araçlar epey yaygındı her köşe başında jetonlu elektrikli şarj istasyonları vs.) yaygın kullanılan Elektrikli araçlara hayranlığımla ve bunlardan birine 2019 da sahip olmamla (Heyecanlanmayın ben Youtuber değilim benimki sadece elektrikli bisiklet) başlayan ELEKTRİK VE YAZILIM maceramı sizinle paylaşmak için yazdım ama daha fazla uzatmayayım onuda bir sonra ki yazıma bırakayım ki merak edilsin. Tabii bu arada Linux,Elektrik ve Yazılım demişken Arduino ve Raspberry Pi ile ilgili maceralarımı da bu sayfalardan sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.Kalın Sağlıcakla.
Orhan GÜNSAL
Orhan Günsal
orhangunsal@gmail.com
Etiketler:
orhan günsal,Endüstri Mühendisi
Yorumlarınız bizim için önemli, lütfen yazınız